Ga naar de top

Waar gaat deze mysterieuze haarporositeit over?

Waarschijnlijk heb je er al iets over gehoord. Je zal je vast ook wel herinneren dat de buitenste lag van het haar niet glad is, zoals bijvoorbeeld glas, maar samengesteld is uit overlappende cuticula. Heel kort gezegd zijn de haarcuticula ofwel stevig bij elkaar gepakt, ofwel opgerezen. De hoek waarin de cuticula openstaan, bepaalt het type haarporositeit.

Hoe meer de cuticula geheven zijn, des te hoger de porositeit van het haar is.

Er zijn drie types haarporositeit. Denk er echter aan dat haar er anders uitziet met een ander type porositeit. Daarom heeft het een andere soort zorg nodig. Om een lang verhaal kort te maken, de haarporositeit bepaalt de benodigdheden van het haar.

Types haarporositeit

1. Lage haarporositeit

Haar met een lage porositeit is moeilijk te vinden. Het is dik en zwaar, moeilijk te drogen en nog moeilijker om te stylen. Haarverf werkt niet op haar met een lage porositeit. Verder beschadigen deze strengen niet zo snel als de andere porositeitstypes, maar wel heeft het zijn eigen problemen – het is zwaar, waardoor het haar constant slap en futloos is. Verder heeft haar met lage porositeit snel de neiging om vettig te worden, wat sterk kan bijdragen aan het verzwakken van de haarzakjes. Overmatige talgproductie gecombineerd met dik haar blokkeert het zuurstof, dat als gevolg de circulatie verstoort. Het resultaat is dat de huid ziek wordt, en daarmee ook het haar.

Goede voeding, bescherming en hoofdzorg is een vereiste voor lage porositeit haarzorg.

2. Gemiddelde haarporositeit

Gemiddelde haarporositeit is het type dat het meest voorkomt bij haar. Het kan worden omschreven als ‘er tussenin’, omdat de conditie ergens tussen dat van zwaar haar met een lage porositeit en sterk beschadigd en droog haar van hoge porositeit ligt. Het is goed te stylen en relatief glad, maar vaak ook dof. Haar met een gemiddelde porositeit kan negatief verrassen, omdat het snel kan kroezen, uitdrogen aan de punten en vaak samengaat met roos. Verder kan het erg vettig of uitgedroogd raken wanneer het wordt behandeld met niet-bijpassende haarproducten. Dit type haar verzwakt gemakkelijk. Zodra de conditie verslechtert, begint het haar uit te vallen en stopt het met groeien.

Voeding, bescherming tegen schade, huidzorg en een verbetering van de conditie is de kern van haarzorg voor het type gemiddelde porositeit.

3. Hoge haarporositeit

Haar met hoge porositeit is zeer sterk beschadigd. Het is uitgedroogd, mat en broos. Het uiterlijk van het haar laat veel te wensen over. De haarpunten zijn gespleten en getroffen door kroes. Het haar verliest het volume en wordt ruig. Zulke strengen zijn moeilijk te temmen en beginnen met bosjes uit te vallen. Om die reden moet het haar worden beschermd, bevochtigd met water en versterkt, omdat het volledig weerloos is. In andere woorden, dit haar heeft geen enkele bescherming en is blootgesteld aan nog meer schade.

Bescherming, hydratatie en een inbreng aan goede stoffen is wat haar met een hoge porositeit nodig heeft.

Haaroliën en types haarporositeit

We hebben al eerder gezegd dat haarcuticula in verschillende hoeken zijn geopend (wat het type porositeit bepaalt). Daarom is het cruciaal om de ‘openingen’ aan te laten sluiten met passende moleculen waar een bepaalde olie van is gemaakt.

We kunnen het beter uitleggen op een figuurlijke manier. Heb je namelijk wel eens geprobeerd om een deur te openen met een sleutel die niet paste? Dit is ook hoe oliën werken, of niet werken wanneer ze niet passen bij het haar. In andere woorden, een kleine oliemolecuul moet in de opening tussen het haar en de geopende cuticula passen. Om die reden is het zeer belangrijk om op de hoogte te zijn van je eigen type porositeit en om te weten welke vetzuren bij welke haarporositeit passen.

Hoe bepaal je haarporositeit?

Om te beginnen moet je aandachtig kijken naar je haar. Het bepalen van haarporositeit is niet zo moeilijjk. Elk type haarporositeit heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen, omdat het er anders uitziet. Eenmaal bekend met de eigenschappen van de types porositeit, kunnen de meeste vrouwen hun haar passend indelen.

Als je echter een test moet uitvoeren, kun je een schone haar (zonder conditioner, balsem of andere cosmetic) in een bak met water leggen. Laat het voor ongeveer 10 minuten ‘zwemmen’ en kijk dan of het de bodem heeft bereikt of niet. Des te lager het haar is, des te hoger de haarporositeit. In andere woorden, haar met hoge porositeit neemt snel water op, terwijl haar met lage porositeit dit niet zo snel doet. Vaar met een gemiddelde porositeit kun je natuurlijk verwachten dat dit ergens in het midden van de bak blijft drijven.

Haarporositeit: Welke olie moet je kiezen?

LAGE POROSITEIT – kies voor Kokosolie, Babassu olie, palmolie en andere oliën of boters met smalle moleculen en met voornamelijk verzadigde vetzuren.
GEMIDDELDE POROSITEIT – kies voorMacadamiaolie, Arganolie, Jojoba olie, Sesamolie, Avocado-olie, Camelliaolie, Moringaolie, abrikozenzaadolie, zoete amandelolie en alle andere oliën met voornamelijk vetzuren van de omega-7 en omega-9 groep.
HOGE POROSITEIT – kies voorCedarolie, Castorolie, teunisbloemolie, Saffloerolie, koolzaadolie, druivenpitolie, lijnzaadolie, maisolie, zonnebloemolie en elke andere olie met een dominantie van vetzuren uit de omega-3 en omega-6 groep.

Hoe breng je haarolie aan?

De applicatie van een bepaalde haarolie of een speciale mix van natuurlijke oliën is gemakkelijk. Je moet de olie op de hoofdhuid en de gehele lengte van het haar aanbrengen. Dit proces heeft de naam Haaroliebehandeling.

Als je haaroliebehandeling uitvoert, sta je in een erg handige positie: jij bent immers degene die beslist wanneer, hoe vaak en hoe lang je de behandeling uitvoert. Je kunt het ‘s nachts laten zitten en de volgende ochtend uitwassen met shampoo. Je kunt de olie ook aanbrengen op het haar en het er 15 minuten (of een uur, twee of vijf) laten zitten.

Verder bepaal jij ook of je de olie op droog haar aanbrengt vóór de wasbeurt, of op vochtig haar vlak na het wassen. Wanneer je er echter voor kiest om het na de wasbeurt te doen, moet je er zeker van zijn dat je het natuurlijke product niet op de hoofdhuid aanbrengt, omdat je het haar niet snel daarna weer zal wassen.

Natuurlijke haaroliën zijn geweldige stylisten en ze geven het haar een natuurlijke hittebescherming. Het is daarom aan te raden om ze op droog haar aan te brengen voordat je gaat stijlen, of voor het föhnen. Natuurlijke haarolie werkt ook als een lotion voor beschadigd haar.

Natuurlijke haarolie – veelzijdig, geniaal en perfect passend bij jouw haartype. Wat wil je nog meer?